Θέατρο Δρόμου

Εξ ορισμού το Θέατρο Δρόμου ως «πεδίον δράσης λαμπρό» έχει τους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους δημόσιας χρήσης όπως πλατείες ή πεζοδρόμια. Η θεματολογία του μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από κωμωδία ή δράμα έως κάποιο μονόλογο ή μουσικοχορευτικό θέαμα. Κύρια επιδίωξη κατά την εξέλιξη της παράστασης είναι η συμμετοχή των θεατών, ως αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής δράσης ενώ αποτελεί ίσως το αρχαιότερο είδος θεάτρου.

            Ομολογώ ότι, δεν είχα ποτέ την τύχη ή τον χρόνο να παρακολουθήσω μια οργανωμένη παράσταση θεάτρου που εξελίσσεται εξ ολοκλήρου σε υπαίθριο χώρο, πόσο μάλλον να ασχοληθώ φωτογραφικά με ένα τέτοιο θέαμα. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε στα τέλη Οκτωβρίου όταν με πρωτοβουλία του δήμου της πόλης μου, διοργανώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, με κύρια καλλιτεχνική δράση την «Κωμωδία Δρόμου με Πλάνες και Όνειρα» από την θεατρική ομάδα Helix Action Theater.   

            Σύμφωνα με την σελίδα της ομάδας η υπόψη παράσταση περιγραφόταν ως θέαμα Δρόμου με αναφορές στην Commedia dell’Arte. Θα περιείχε δύο σύντομα, παραδοσιακά κείμενα της Commedia. Θα ενσωμάτωνε όλα εκείνα τα στοιχεία του θεάτρου δρόμου που το κάνουν άμεσο, ζωντανό και δημοφιλές. Οι ηθοποιοί σε ξυλοπόδαρα, θα εντυπωσιάσουν με την επιδεξιότητα τους, τα ακροβατικά και τα ζογκλερικά. Πριν από την παράσταση θα πραγματοποιούταν παρέλαση του θιάσου με τύμπανα και λάβαρα, σαν μία εορταστική είσοδο στην πόλη. Το θέαμα με υπέροχη μουσική, εντυπωσιακά κοστούμια, διασκεδαστικό, κωμικό και ροκ θα κορυφωθεί με φωτιές και πυροτεχνήματα.

            Ως ερασιτέχνης φωτογράφος είναι αλήθεια ότι, η περιγραφή αυτή με γέμισε προσδοκίες για το θέαμα που επρόκειτο να παρουσιαστεί και τις εικόνες που είχε να προσφέρει. Ως θεατής όμως ομολογώ ότι είμαι θεατρικά απαίδευτος. Για τον λόγω αυτό επέλεξα να προσεγγίσω την υπόψη παράσταση, αυστηρά φωτογραφικά, με την ελπίδα ότι μέσα από τον φακό μου, θα μπορέσω να μεταδώσω, κάτι από το ύφος, την μουσική, τις εκφράσεις των ηθοποιών ή την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, χωρίς όμως να προβάλω προσωπικές απόψεις ή εντυπώσεις.

«Κωμωδία Δρόμου με Πλάνες και Όνειρα»

«Λευκή Παρέλαση»

Bonus, μερικές λήψεις από χαλαρές στιγμές στης ομάδας πριν την πρωινή “Λευκή Παρέλαση” που έγινε στους δρόμους της πόλης.

Αντί επιλόγου

Εάν φίλε αναγνώστη έφτασες μέχρι εδώ, τότε μάλλον ο στόχος επιτεύχθει!……

https://www.helix-theatre.com/

https://photorious.gr/gallery/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *