1

Επί της οδού Αχαρνών και με κατεύθυνση προς το κέντρο της Αθήνας στέκει ένα εγκαταλελειμένο εδώ και χρόνια εργοστάσιο. Πρόκειται για την πρώην ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ “ΝΙΝΑ”. Η παρουσία του εκεί, σήμα κατατεθέν για το αστικό τοπίο της περιοχής, δεν μαρτυρά πολλά για την ιστορία του κτιρίου.

Στα χρόνια της ακμής της , τις δεκαετίες του 60’ και του 70’ η ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ “ΝΙΝΑ” απασχολούσε περίπου 1200 εργαζόμενους. Παρήγαγε κάθε λογής κουμπί για πουκάμισα, παντελόνια, παλτά, φορέματα, σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Σταμάτησε την λειτουργία της το 1985 αφού δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες των αγορών

Κύριο χαρακτηριστικό του παλιού εργοστασίου, είναι το μεγάλο φουγάρο. Στέκει ακόμα με τα χαρακτηριστικά τρία μαύρα αστέρια καρφωμένα επάνω του. Το φουγάρο αυτό που δούλεψε από το 1940 έως το 1985 είναι αρκετά διακριτό και σήμερα από την οδό Αχαρνών.

Ως συχνός επισκέπτης της περιοχής πάντα με γοήτευε η παρουσία του κτιρίου. Αναζητούσα κάποιον τρόπο να μπω στον χώρο για μερικές λήψεις, όμως η επικινδδυνότητα του χώρου με απέτρεπε. Τελικά μετά από αρκετό καιρό κατάφερα να κάνω μια και μόνη επίσκεψη στο εσωτερικό του.

Το κτίριο αποτελείται από 3 ορόφους 1000 περίπου τετραγωνικών ο καθένας. Στο ισόγειο  ήταν τοποθετημένα τα πιο βαριά μηχανήματα κοπής και συσκευασίας. Ωστόσο διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου ήταν άδειο .

Η μετάβαση στους 2 ορόφους γίνεται μόνο από εσωτερικές σκάλες στο βόρειο τμήμα του κτιρίου. Οι αντίστοιχες στο νότιο τμήμα έχουν μπλοκαριστεί από έπιπλα. Η ανάβαση απαιτεί προσοχή γιατί η σκάλες είναι γεμάτες με κουμπιά και κάθε βήμα είναι ασταθές.

1ος Όροφος

Στον πρώτο όροφο το πάτωμα είναι καλυμμένο από χιλιάδες πολύχρωμα κουμπιά. Αυτά δημιουργούν ένα δεύτερο πάτωμα αρκετά ασταθές καθώς και σακούλες με επιπλέον συσκευασμένα κουμπιά. Υπάρχουν μεγάλες ραφιέρες στον χώρο που με τα χρόνια έχουν γείρει επικίνδυνα προς τα εμπρός. Σε όσες στέκονται ακόμα στην θέση τους υπάρχουν κουμπιά και κουτιά διάσπαρτα.

2ος Όροφος

Στον δεύτερο όροφο η εικόνα στο πάτωμα είναι ίδια. Εδώ υπάρχουν αρκετά σκονισμένα ράφια, ντουλάπια , τιμολόγια, δελτία παραγγελίας, ιδιόχειρα σημειώματα και άλλα που προδίδουν την ιστορία του κτιρίου.

Τα παράθυρα από την ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ “ΝΙΝΑ” είναι σχεδόν όλα σπασμένα. Έτσι ο ήλιος δημιουργεί ποικίλες σκιάσεις στους τοίχους του κτιρίου χαρίζοντάς του μια άλλη γοητεία. Η θέα προς τις γύρω κατοικημένες πολυκατοικίες έρχονται σε αντιδιαστολή με την εγκατάλειψη του χώρου.

Όλοι οι χώροι του κτιρίου, ακόμα και οι άδειοι, είναι άκρως ενδιαφέροντες φωτογραφικά. Ωστόσο οφείλω να κάνω μερικές επισημάνσεις:

α)  Ποτέ μην τον επισκεφτείτε μόνοι.

β)  Προσοχή στα σκαλοπάτια γιατί είναι γεμάτα κουμπιά και μπορεί να γλιστρήσετε

γ)  Υπάρχει φρεάτιο ασανσέρ το οποίο είναι ανοιχτό.

δ)  Μην το επισκεφτείτε ποτέ σε ώρες που δεν έχει αρκετό φως.

Περισσότερες πληροφορίες εδω: https://www.mixanitouxronou.gr/fotoreportaz-apo-to-entyposiako-egkataleleimmeno-ergostasio-koympion-sta-patisia-to-viomichaniko-foygaro-me-ta-tria-mayra-asteria/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *